24 марта 2015

Крок 2015 ответы

КРОК-3 2015 - думаю актуальная проблема для многих интернов в месяце марте, особенно на украинском языке. Чем могу помогаю. Успехов в сдаче, независимо в городе Вы: Киев, Харьков, Сумы, Львов или другой, надеюсь эта информация с ответами на КРОК -3 2015 Вам поможет. Ответы на крок 3.  24.03.15

1. Хворий в палаті раптово впав і втратив свідомість. Спонтанне дихання відсутнє. Який першочерговий діагностичний захід в даному випадку?
A. Визначити пульсацію на сонних артеріях
2. Потерпілому в ДТП під місцевою анестезією 1\% розчину лідокаїну вправлено зміщений перелом кісток передпліччя і накладена гіпсова пов’язка. Через 10 хвилин хворий втратив свідомість і настала зупинка серця. Проведені реанімаційні заходи травматологічною і спеціалізованою реанімаційною бригадою не дали результатів. Як з юридичної точки зору слід розцінювати дану ситуацію?
A. Нещасний випадок у медичній практиці
3. Хворому в палаті раптово стало погано. Під час огляду: хворий непритомний, зовнішнє дихання відсутнє, пульс на сонних артеріях не визначається. З чого слід розпочати надання допомоги?
A. Відновлення прохідності дихальних шляхів

4. Хворий, що знаходився у відділенні реанімації, раптово зблід і втратив свідомість. Пульс на магістральних артеріях відсутній. На екрані кардіомонітора з’явилась рівна лінія. Яких заходів треба вжити в першу чергу?
A. Розпочати серцево-легеневу реанімацію

5. До приймального відділення доставлено хворого у стані алкогольної коми. Після перекладання на спину у хворого через деякий час з'явився ціаноз шкіри. Дихальні рухи збережені, однак зовнішнє дихання відсутнє. Пульс на периферичних судинах збережений, тахікардія. Якого заходу слід вжити в першу чергу?
A. Застосувати "потрійний прийом"

6. В реанімаційному відділенні стан хворого раптово погіршився. Свідомість відсутня, екскурсія грудної клітки відсутня, на кардіомоніторі - ізолінія. Який з перерахованих нижче заходів протипоказаний в даному випадку?
A. Електрична дефібриляція

7. У хворого 66 років під час гемотрансфузії виникли: тремтячка , біль у попереку, за грудиною, нудота. Об’єктивно: шкіра з початку гіперемована, потім стала блідою, вкрилася потом. Дихання порушене, хрипучий видих. Ps - 110 уд/хв., АТ- 70,40 мм.рт.ст. Сеча чорного кольору. Яке ускладнення виникло у хворого?
A. Гемотрансфузійний шок

8. Хворий віком 78 років під час огляду в приймальному відділенні раптово втратив свідомість, дихання відсутнє, пульс на сонних артеріях не визначається. При спробі забезпечити прохідність дихальних шляхів для проведення штучного дихання черговий лікар встановив, що закидання голови хворого майже неможливе у зв’язку з малорухомістю шийного відділу хребта. Які додаткові дії необхідно виконати за цих обставин?
A. Підняти нижню щелепу хворого догори та відкрити йому рота при помірному відхиленні голови

9. Хвора 80-ти років одержувала серцеві глікозиди і діуретики з приводу застійної серцевої недостатності. Періодично стаються напади фібриляції шлуночків. Рівень калію – 2,5 ммоль/л. Яка безпосередня причина нападів фібриляції шлуночків?
A. Гіпокаліємія

10. У хворого 85 років з гострим загруднинним болем під час електрокардіографії відмічено ознаки клінічної смерті, зафіксовано асистолію зі збереженою функцією передсердь. Реанімаційні заходи протягом 3 хвилин неефективні. Який з вказаних заходів буде найбільш ефективним в даній ситуації?
A. Електрокардіостимуляція

11. Чоловік 49 років скаржиться на стискаючий біль за грудниною, який виник годину тому під час швидкої ходи. Об’єктивно виявлена помірна тахікардія, АТ - 150/90 мм рт.ст. Під час запису ЕКГ раптово втратив свідомість, виникла одноразова тонічна судома скелетних м’язів, дихання рідке, нерегулярне, пульс на сонних артеріях відсутній. Який першочерговий захід для надання допомоги?
A. Виконати прекардіальний удар

12. У хворого на фоні епістатусу виникла зупинка дихання та кровообігу. Родичі допомоги не надавали, бригада швидкої допомоги прибула через 25 хвилин. При огляді хворого – дихання відсутнє, пульс на магістральних судинах відсутній, зіниці широкі, шкіра сірого кольору. Який найбільш вірогідний діагноз?
A. Біологічна смерть

13. При проведенні серцево-легеневої реанімаціі у хворого з інфарктом міокарда на кардіомоніторі реєструється великохвильова фібриляція шлуночків. Яка найбільш ефективна допомога у даному випадку?
A. Електродефібриляція

14. У хворого зафіксована зупинка кровообігу. Комплекс серцево-легеневої реанімації протягом 30 хвилин – без ефекту. Яким будуть подальші дії лікаря?
A. Припинити реанімаційні заходи

15. Жінка 64 років зі слабкістю синусового вузла під час ходьби раптово впала. Черговим лікарем під час огляду констатовано втрату свідомості, відсутність тонів серця, пульсації на сонних артеріях; вузькі зіниці та нечасте поверхневе дихання. З чого необхідно починати реанімаційні заходи в цьому випадку ?
A. З удару кулаком по груднині

16. Хвора 18 років доставлена в лікарню без свідомості. Хворіє на цукровий діабет, отримує інсулін короткої дії. Несподівано втратила свідомість. Шкіра волога, судоми м’язів рук і ніг. Зіниці нормальні. Ps - 110/хв., ритмічний, АТ - 80/60 мм рт.ст. З введення яких препаратів слід розпочати лікування хворої?
A. 40% розчин глюкози

17. Юнак 17 років під час іспиту втратив свідомість. Останні три тижні постійно скаржився на загальну слабкість, сильну спрагу, відсутність апетиту. За цей час помітно схуднув. При огляді: шкіра суха, холодна, тургор її знижений. Тонус очних яблук знижений. Дихання глибоке, голосне (за типом Куссмауля), у повітрі відчувається запах ацетона. ЧСС – 124/хв., АТ - 100/60 мм рт.ст. Гіпорефлексія. В яке відділення слід госпіталізувати хворого?
A. Ендокринологічне
18. Машиною швидкої допомоги доставлено хворого 52 років. Непритомний, шкіра й слизові оболонки сухі. Дихання поверхневе, часте, ЧСС - 136/хв., АТ - 70/30 мм рт.ст., ЦВТ=0 мм вд.ст., Hb - 160 г/л, Ht - 0,64, глюкоза - 47,2 ммоль/л, натрій - 168 ммоль/л, калій - 6,3 ммоль/л, осмолярність - 382 мосм/л. Який інфузійний розчин треба вливати першим?
A. 0,45% NaCl

19. У хворого 54 років після стресу з'явились різкий біль в ділянці серця, запаморочення, задишка, відчуття страху. Об'єктивно: периферичний ціаноз, шкіра холодна, липка. ЧД - 21/хв., Ps –120/хв., АТ- 80/60 мм.рт.ст. Об'єктивно: ритм галопу, розповсюджені застійні хрипи в легенях. На ЕКГ значне зниження амплітуди зубця R в І, aVL, V1-6 відведеннях з елевацією сегмента ST. Призначення якого препарата є найбільш доцільним в даному випадку?
A. Добутамін

20.  Бригада швидкої медичної допомоги викликана до хворої 40 років, котра лікувала рану ноги, отриману вдома. Стан хворої протягом тижня прогресивно погіршувався: розвиток слабкості, утруднення дихання. При огляді: стан хворої вкрай тяжкий, шкіра бліда, суха, холодна, відмічається ціаноз губ, акроціаноз, температура тіла - $ 40,0^0С$, ЧД - 32/хв., АТ - 60/30 мм рт.ст., Ps - 132/хв., нога набрякла, гіперемована до стегна. Який найбільш вірогідний попередній діагноз?
A. Інфекційно-токсичний шок

21. У хворого спостерігаються часті значні водянисті випорожнення без патологічних домішок, блювання, слабкість, спрага, температура тіла $36,1^0С$, голос хрипкий, кінцівки холодні, тургор шкіри знижений, очі запалі, живіт м'який, безболісний, Рs – 114/хв., АТ - 80/50 мм рт.ст.. Діурез - 150 мл Який з препаратів найбільш доцільно використати для лікування?
A. Трисоль

22. До приймального відділення привезли жінку 35 років, що 6 годин тому прийняла 100 мл столового оцту з суїцидальними намірами. Скаржиться на слабкість, спрагу, біль у роті та епігастрії, слинотечу. Слизова оболонка рота гіперемована. Яких заходів слід вжити для надання допомоги?
A. Промити шлунок холодною водою через зонд

23. Під час прогулянки за містом потерпілого вкусила невідома змія. Які заходи показані в перші хвилини після укусу?
A. Інтенсивне відсмоктування отрути ротом із рани

24. Хвора 23 років оглянута на місці пожежі бригадою швидкої медичної допомоги. Встановлено: мовленнєве та рухове збудження, опіки ІІІ В ступеню обох рук, тулуба, АТ - 140/90 мм рт.ст., Ps - 128/хв., дихання часте, поверхневе, ЧД - 28/хв. Які ліки треба ввести хворій у першу чергу?
A. Промедол

25. Дівчина 17 років під час роботи на городі в спекотний день (температура повітря +30^0С) відчула головний біль, запаморочення, нудоту, шум у вухах. При об'єктивному обстеженні шкіра обличчя гіперемована, температура тіла – $38^0С$, дихання часте, Ps - 110/хв., АТ- 110/70 мм.рт.ст. Який діагноз найбільш вірогідний?
A. Тепловий удар середньої важкості

26. При аварії на АЕС у більшості уражених через 5 діб після опромінення з’явилась гарячка, крововиливи на шкірі та слизових оболонках, гіпотензія. Кількість лейкоцитів у крові – $0,3*10^9$, тромбоцитів – $18*10^9$, агранулоцитоз, ШЗЕ – 60 мм/годину. Яку дозу зовнішнього опромінення одержали уражені?
A. Понад 6 Гр

27. Чоловік 20 років. Клінічна смерть від дії струму настала на виробництві. Реанімаційні заходи (непрямий масаж серця і штучне дихання) відновили серцеву діяльність через 4-5 хвилин, самостійне дихання з'явилось через 10-12 хвилин. Яке небезпечне ускладнення електротравми можна спостерігати в подальшому?
A. Розлади серцевого ритму

28. Жінка звернулася в поліклініку для проведення вакцинації АКДП. Через 15 хв. після введення вакцини її стан різко погіршився: виникла різка слабкість, запаморочення, серцебиття, задишка. Об'єктивно: виражена блідість, пітливість, ЧСС - 110/хв., АТ - 80/50 мм рт.ст. Яке ускладнення найбільш імовірно виникло?
A. Анафілактичний шок

29. Медична сестра скаржиться на появу висипання на відкритих ділянках рук, свербіж, гіперемію, сухість шкіри, що виникає через день після роботи з антибіотиками пеніцилінового ряду. Який найбільш вірогідний діагноз?
A. Контактний дерматит

30. Хвора 27 років через 20-30 хв. після вживання салату з кальмарів раптово відчула сильний свербіж шкіри тулуба та кінцівок, вкрилась рожевою уртикарною висипкою, яка місцями зливається. Скарги на слабкість, нудоту та здуття живота, підвищилась температура тіла до 37,8^0С. Симптом Нікольского негативний. Яке захворювання можна запідозрити у хворої?
A. Гостру кропивницю

31. Хворий скаржиться на болі в ділянці серця, виражену слабкість, температуру тіла до 39^0С. В анамнезі - пневмонія, яку лікував амбулаторно. Об'єктивно: акроціаноз, ЧСС - 96/хв., тони серця глухі, в 3-4 міжребер’ї вислуховується шкрябаючий систоличний шум без розповсюдження, в легенях везикулярне дихання. Яке ускладнення найбільш імовірно виникло у хворого після перенесеної пневмонії?
A. Гострий перикардит

32. У хворого 63 років з постінфарктним кардіосклерозом раптово, після емоційного навантаження, виник напад серцебиття, втрата свідомості. Об'єктивно: стан важкий, шкіра волога, бліда. Ps та ЧСС не підраховуються. АТ – 130/80 мм рт.ст. ЕКГ: ЧСС – 200/хв., QRS деформовані, розширені (0,14 с), дисоціація роботи передсердь та шлуночків. Який із засобів необхідно першочергово ввести даному хворому?
A. Лідокаїн

33. Хвора 50 років доставлена в клініку зі скаргами на напади сильного головного болю, запаморочення, відчуття пульсації в голові, пітливість, м’язову слабкість. Під час нападу АТ підвищується до 280/170 мм рт.ст. Напади тривають до 30 хв, останнім часом почастішали. УЗД: об’ємне утворення правої надниркової залози. Який препарат найбільш показаний хворій?
A. Фентоламін в/в

34. У хворого раптово з’явився різкий біль в лівій половині грудної клітки, виник напад ядухи. Об'єктивно: хворий збуджений, шкіра і слизові бліді, акроціаноз. Варикозне розширення вен нижніх кінцівок. Ps - 120/хв., АТ - 100/70 мм рт.ст. Тони серця глухі, акцент II тону над легеневою артерією. ЧДР - 28/хв., дихання ослаблене зліва. Який найбільш ймовірний попередній діагноз?
A. ТЕЛА

35. Дівчина після тривалого перебування в душному приміщенні раптово знепритомніла. Об'єктивно: блідість шкіри, периферичні вени не набухлі. Ps – 80/хв., АТ – 75/50 мм рт.ст. Тони серця звучні, ритм правильний. Дихання везикулярне. Живіт м’який, реакції на пальпацію немає. Яку невідкладну допомогу слід надати?
A. Надати хворій горизонтальне положення

36. У хворого 24 років раптово виник напад почащеного серцебиття. На ЕКГ: ритм регулярний з ЧСС - 140/хв. Зубці Р чітко не диференціюються, інтервал РQ - 0,08с., шлуночкові комплекси вузькі (QRS=0,8 сек.). Який препарат слід призначити хворому для купірування цього нападу?
A. Пропафенон

37. У хворого 46 років з лівобічною нижньочастковою пневмонією на фоні хронічного обструктивного захворювання легень під час кашлю з'явився різкий біль зліва в грудній клітці. Об'єктивно: дифузний ціаноз, перкуторно над легенями – високий тимпаніт, аускультативно – відсутність дихальних шумів над лівою половиною грудної клітки. Зміщення правої межі серця до середньоключичної лінії. Яке ускладнення найбільш імовірно виникло у хворого?
A. Спонтанний пневмоторакс
38. Хворий 42 років доставлений в відділення машиною швидкої допомоги. Скаржиться на біль в правій половині грудної клітки, що виник раптово кілька годин тому, наростаючу задишку, сухий кашель. В верхньому відділі грудної клітки – підшкірна емфізема, над правою легенею перкуторно – тимпаніт. Дихання над правою легенею різко ослаблено. Яке дослідження необхідно призначити хворому терміново і в першу чергу?
A. Рентгенографія органів грудної клітки

39. Хворий 22 років доставлений у лікарню зі скаргами на задишку, ядуху, сухий кашель. Стан погіршився 2 доби тому. За останні 12 годин користувався беротеком біля 50 разів. Об’єктивно: ЧДР - 30/хв., дистанційні хрипи. Обличчя ціанотичне. У легенях вислуховуються ділянки “німої легені”. Чим ускладнився перебіг бронхіальної астми?
A. Астматичним статусом ІІ стадії

40. Хворий 49 років скаржиться на ядуху і кашель. Харкотиння не виділяється. Неодноразово застосовував сальбутамол, інтал, але без ефекту. Об'єктивно: сидить, спираючись на стіл. Ціаноз обличчя, акроціаноз. Периферичних набряків немає. Дихання поверхневе, утруднене, місцями не вислуховується; розсіяні хрипи, значно подовжений видих. Тони серця приглушені, тахікардія. Ps - 112/хв., АТ - 110/70 мм рт.ст. Печінка біля краю реберної дуги. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Астматичний статус

41. Через тиждень після госпіталізації хворого з вірусним гепатитом В його стан погіршився: наросла жовтяниця, з’явилися анорексія, нудота, носова кровотеча, тахікардія, гіпотонія, зменшилися розміри печінки. Хворий збуджений, погано спить вночі, загальмований. Орієнтація в часі порушена. Яке ускладнення виникло у хворого?
A. Гостра печінкова недостатність

42. Хворий на паркінсонізм 75 років протягом 7 місяців лікувався циклодолом. Схуд, погіршився апетит. Зі слів хворого сеча виділяється повільно, але без затримки. Об'єктивно: збільшення об'єму живота, напруження черевної стінки, більше в нижній частині. По центру пальпується тугоеластичне утворення, випукле, безболісне, розміром 15х20 см, верхня частина розташована вище пупа. У крові: креатинін - 0,245 ммоль/л. У сечі: білок - 0,15 г/л, лейк. - 50-60 у п/з. Яка невідкладна дія може полегшити стан хворого?
A. Катетеризація сечового міхура

43. Хворий 25 років доставлений в стаціонар з інтенсивною легеневою кровотечею, яка почалася раптово після фізичного навантаження. Рентгенологічне обстеження грудної клітки не проводилося 6 останніх років. Анамнез не обтяжений. Яка найбільш імовірна причина легеневої кровотечі?
A. Туберкульоз легень

44. Хвора 55 років лікувалась з приводу тромбофлебіту вен ніг. Через декілька днів раптово з’явились болі в грудній клітці, підвищення температури тіла, короткочасна втрата свідомості. В легенях - притуплення перкуторного звуку справа в нижньому відділі, там же невелика кількість вологих хрипів. Рентгенографічно справа в нижній частці – клиноподібна тінь. Яке ускладнення найбільш імовірно виникло у хворої?
A. Інфаркт-пневмонія

45. У хворого 34 років з протезованим мітральним клапаном, що постійно приймав сінкумар, з’явився геморагічний синдром: носові кровотечі, числені крововиливи на шкірі, макрогематурія. В протромбіновому та аутокоагуляційних тестах майже повне незгортання крові. Які невідкладні заходи показані хворому?
A. Переливання свіжозамороженої плазми

46. Хвора 56 років скаржиться на сонливість, погіршення слуху, зору, пам'яті. Після психотравми 3 рази втрачала свідомість. Об'єктивно: обличчя одутле, шкіра щільна, суха, бліда. Ps - 50/хв. Тони серця ослаблені. АТ - 80-50 мм рт.ст. Дихання ослаблене. Основний обмін - 40\%, зниження тиреоїдних гормонів Т3, Т4. ЕКГ - знижений вольтаж зубців. Чим викликана втрата свідомості?
A. Гіпотиреоїдна непритомність

47. У хворого після перенесеного грипу розвинулись болі у животі, нудота, блювання, діарея, свідомість знижена, стійка гіпотонія. При обстеженні: низький рівень натрію, глюкози, підвищення К+ плазми та азоту сечовини, низький рівень кортизолу крові та сечі. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Гостра недостатність кори наднирників

48. У хворої з післяопераційним гіпотиреозом, яка отримує по 0,1 г тиреоїдину 2 рази на день, з'явилися тахікардія, пітливість, порушення сну. Якою повинна бути тактика подальшого лікування?
A. Зменшити дозу тиреоїдину

49. На первинний огляд до поліклініки прийшла жінка 42 років, зниженого живлення, екзофтальм, тремор верхніх кінцівок. Була збуджена, всім невдоволена, безчинно поводила себе в регістратурі. Раптово втратила свідомість, тахіпное, порушення серцевого ритму. АТ 190/110 мм рт.ст. Рs 160/хв. t°=38,8°С. Чим найбільш імовірно обумовлений стан жінки?
A. Тіреотоксичний криз

50. У хворого обличчя амімічне, реакція зіниць на світло відсутня, запах алкоголю та блювотних мас з рота. Атонія м’язів, тони серця ослаблені, ціаноз кінцівок, брадіпное, мимовільне сечовипускання і дефекація. Який найбільш вірогідний діагноз?
A. Алкогольне сп’яніння

51. Хворий 68 років скаржиться на періодичну короткочасну непритомність під час різких поворотів голови. Об'єктивно: блідість шкіри, АТ - 80/40 мм рт.ст. Тони серця послаблені, брадикардія. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Синокаротидна непритомність
52. Чоловік 59 років на пляжі відчув сильний головний біль, виникло блювання, втратив свідомість . Об’єктивно: гіперемія шкіри. Ps - 92/хв., ритмічний, напружений. АТ – 180/130 мм рт. ст. Дихання за типом Чейн-Стокса. Симптом “вітрила” зліва. Опущення правого кута рота. Права рука падає як пліть. Права ступня ротована назовні. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Геморагічний інсульт

53. У хворої 18 років з’явилися тонічні судоми кінцівок, які змінилися клонічними. Хвора непритомна. З рота виділяється кров’яниста піна. Зіниці широкі, фотореакції відсутні. Обличчя червоне. Ps - 62/хв., ритмічний. АТ - 115/70 мм рт. ст. На ЕЕГ – одиночні гострі хвилі в обох півкулях. Який препарат вибору для зняття нападів у даному випадку?
A. Седуксен

54. Хворий тривожний, метушливий, заглядає під ліжко, щось струшує з ковдри і топче ногами. На підлозі “бачить мишей, щурів, літаючих комах”. Алопсихічне дезорієнтування, мова уривчаста, тремтіння тіла, гіпергідроз, тахікардія. Зловживає алкоголем. Який найбільш вірогідний діагноз?
A. алкогольний делірій

55. Хворий 35 років на фоні раптового головного болю втратив свідомість, виникли міоклонічні судоми тривалістю до 3 хвилин. Через 1-2 хвилини судоми відновилися. Напад тривав 30 хвилин, між серіями судом хворий до свідомості не приходив. АТ 150/100 мм рт. ст., ЧСС - 100/хв. Після нападу хворий загальмований, виявляються мнестичні порушення. В анамнезі з 11 років – рідкі напади раптової втрати свідомості від 30 секунд до 1 хвилини. Який найбільш вірогідний діагноз?
A. Епілептичний статус

56. Пацієнтка 20 років стала жертвою сексуального насильства, доставлена швидкою медичною допомогою.Тяжких ушкоджень зі сторони статевих органів не виявлено. Метушлива, розмахує руками, кричить, просить допомоги. Який із препаратів доцільно застосувати?
A. Розчин аміназину 2 мл 2,5\%

57. Хворий 32 років уночі став збудженим, вибіг на вулицю в пошуках "прибульців, які все винесли з дому". Відчуває страх, розгублений. Протягом тижня до початку хвороби вживав спиртне - до 1 літра горілки на добу. Під час огляду: дезорієнтований в місці та часі, АТ 130/90 мм рт. ст. Яку групу препаратів необхідно застосувати для купірування цього стану?
A. Транквілізатори

58. У хворого 27 років із загостренням хронічного отиту виникли: головний біль, підвищення температури тіла до $38,7^0С$. Надвечір з’явилися ригідність потиличних м’язів, позитивний симптом Керніга. Яке обстеження необхідно провести для уточнення діагнозу?
A. Люмбальну пункцію
59. У хворого 39 років раптово з’явився різкий головний біль з нудотою та блюванням. Об'єктивно: Ps - 60/хв., напружений. АТ - 190/120 мм рт. ст., шкіра гіперемійована, свідомість сплутана. Позитивні симптоми Керніга, Брудзинського з обох боків. Ліквор кров'янистий, цитоз $240 mm^3$. Яким є найбільш імовірний діагноз?
A. Субарахноїдальний крововилив

60. Хвора 46 років скаржиться на інтенсивний біль у правому підребер’ї, нудоту, блювання, гіркоту в роті. При пальпації живота - болючість в проекції жовчного міхура, позитивні симптоми Мерфі, Ортнера. Який найбільш вірогідний діагноз?
A. Жовчнокам'яна хвороба

61. У хворого 29 років раптово з’явилися різка загальна слабкість, головний біль, носова та ясневі кровотечі, біль в горлі під час ковтання. Об'єктивно: $t^0$ - $39^0С$, у мигдаликах – виразково-некротичні зміни. Збільшені шийні, пахвові лімфатичні вузли, спленомегалія. У крові: Hb - 70 г/л, лейк. – $41*10^9$/л, е. - 1\%, п. - 2\%, с. - 34\%, л. - 63\%, ШЗЕ - 45 мм/год, тромб. - $62*10^9$/л. У мієлограмі: гіперплазія кісткового мозку, бластна інфільтрація. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Гострий лейкоз

62. При черговій флюорографії в одного робітника азбестового заводу виявлено хмароподібне затемнення в правій легені. Дільничний терапевт протягом 3 тижнів лікував сульфаніламідами й антибіотиками. Стан хворого після лікування практично не змінився. Який найбільш вірогідний попередній діагноз?
A. Рак легені

63. Хворий 72 років більш ніж півроку скаржиться на утруднене проходження їжі по стравоходу, різке схуднення. Останній місяць їжа стала проходити вільно, але з'явилася охриплість голосу, а потім сильний кашель при вживанні їжі, особливо рідкої. Підвищилась температура тіла. Привезений до лікарні в тяжкому стані. При рентгеноскопії грудної клітки діагностована нижньочасткова пневмонія зліва. Який найбільш імовірний попередній діагноз?
A. Рак верхньої третини стравохода

64. Хворий 58 років протягом 3-х місяців відзначає загальну слабкість, відсутність апетиту, постійну нудоту, періодичне блювання, збільшення живота в розмірах. При огляді: блідість шкірних покривів, жовтяничність склер, печінка виступає на 6-8 см з-під реберної дуги, “кам’яної щільності”, спленомегалія. Який найбільш вірогідний діагноз?
A. Пухлина печінки

65. У хворого 48 років скарги на жовтяницю, втрату ваги на 15 кг за 3 місяці, загальну слабкість, нудоту, знебарвлений кал. Об’єктивно: шкіра іктерична. Живіт м’який, не болючий, позитивний симптом Курвуаз’є. В біохімічному аналізі крові: загальний білірубін - 473 мкмоль/л, прямий – 390 мкмоль/л, АsТ- 0,8; в загальному аналізі крові: Нb-88 г/л, ШЗЕ – 45 мм/г. Копрограма: стеаторея, креаторея, ахолія. Який найбільш вірогідний діагноз?
A. Рак головки підшлункової залози

66. Хворий 22 років, який в дитячому віці виїхав з 30-кілометрової зони Чорнобильської АЕС, скаржиться на загальну слабкість та хрипкий голос. Астенічна будова тіла. При пальпації шиї у правій частці щитовидної залози визначається вузол кам’янистої консистенції діаметром близько 1 см з інфільтрацією навколишніх тканин. Пальпуються шийні лімфатичні вузли праворуч. Очні симптоми негативні. Температура тіла - $36,6^0С$, ЧСС – 64/хв., АТ - 115/75 мм рт.ст. Який патологічний процес найбільш вірогідний у даному випадку?
A. Злоякісна пухлина щитовидної залози

67. При ремонтних роботах на хімічному комбінаті бригада з 8 чоловік отримала отруєння невідомою речовиною. Потерпілі потрапили в ЦМЛ через добу після отруєння. Скаржаться на головний біль, почуття сп'яніння, різкі болі в животі, пронос, диспептичні розлади, ослаблення зору. При огляді - розширення зіниць, гіперемія обличчя. Який найбільш вірогідний діагноз?
A. Інгаляційне отруєння метанолом

68. В міську лікарню доставлено 12 робочих фільтрувальної станції, де отримав пошкодження 800-кілограмовий контейнер з хлорним газом. Потерпілі скаржаться на виснажливий сухий, гавкаючий кашель, нудоту. Яке найбільш прогнозоване ускладнення можна очікувати у даної групи уражених?
A. Подразнення слизової верхніх дихальних шляхів

69. З осередка хімічного ураження, утвореного зарином, в МПП доставлено ураженого. Відмічаються напади ядухи по типу бронхіальної астми, фібрилярні посмикування жувальних м'язів. Який антидот необхідно ввести ураженому разом з атропіном на даному етапі медичної евакуації?
A. Дипіроксим

70. Доставлено в МПП ураженого з осередка застосування хімічної зброї. Свідомість відсутня, тоніко-клонічні судоми, мідріаз, екзофтальм, шкірні покриви рожеві. Який антидот необхідно ввести на даному етапі ураженому?
A. Антиціан

71. В лікувальні заклади міста доставляють отруєних з осередка хімічного ураження сполуками хлору. На профілактику та лікування якого ускладнення повинні бути спрямовані лікувальні заходи?
A. Токсичний набряк легень

72. У солдата після виходу з осередка ураження ОР з'явились погіршення зору, головний біль, загальна слабкість, відчуття нестачі повітря. Об’єктивно: ціаноз слизових, фібрилярні посмикування м’язів обличчя. В легенях жорстке дихання, незвучні сухі свистячі хрипи, відмічається брадикардія, АТ - 90/60 мм рт.ст. Який лікарський засіб з аптечки індивідуальної використовується для надання першої медичної допомоги?
A. Будаксим

73. Під час артилерійського обстрілу хімічними снарядами противника військовослужбовець отримав важке перкутанне ураження зоманом. На обмундируванні та предметах оснащення виявлено краплини ОР. Які табельні засоби застосовуються для проведення дегазації предметів обмундирування та оснащення військовослужбовця на полі бою?
A. Полідегазуючий розчин з АІ

74. На заводі, де у виробничому процесі використовується сірковуглець, сталася аварія з викидом цієї речовини у повітря промислової зони. Яких заходів слід вжити в першу чергу?
A. Евакуація потерпілих із зони ураження

75. В ЦРЛ через 4 години доставлено співробітників АЕС, що постраждали в результаті значної виробничої аварії. Серед них уражений з поглинутою дозою опромінення 12 Грей. Спостерігаються багаторазове блювання, болі в животі, пронос з кров'ю, пітливість, загальна слабкість. Через 4 години динаміка погіршилась, з'явились явища кишечної непрохідності, виразки кишечника. Яка найбільш вірогідна форма променевої хвороби у даного хворого?
A. Кишечна

76. Через годину після перебування в сфері високого радіаційного ураження в клініку був доставлений хворий 36 років зі скаргами на багаторазове блювання, болі в животі, озноб, підвищену температуру тіла, артеріальну гіпотензію. На 5 день після опромінення приєднались явища ентериту, динамічної кишкової непрохідності, виразковий стоматит, некроз слизової оболонки порожнини рота. Яка найбільш вірогідна форма гострої променевої хвороби зумовлює таку картину?
A. Кишкова

77. Фельдшер швидкої допомоги надавав допомогу потерпілим, евакуйованим із осередка радіаційного ураження. Працював без індивідуальних засобів захисту. Через 40 хвилин у нього почалися нудота, багаторазове блювання, головний біль. Об'єктивно: шкіра кистей рук та обличчя гіперемовані. Температура тіла - $38,6^0С$. Ps - 112/хв., АТ - 130/90 мм рт. ст. Які засоби з індивідуальної аптечки найдоцільніше застосувати з метою лікування фази первинної загальної реакції гострої променевої хвороби?
A. Етаперазин

78. Санітарний інструктор на майданчику часткової санітарної обробки надавав допомогу ураженим, евакуйованим із осередка радіаційного ураження. Працював без індивідуальних засобів захисту. Через 30 хвилин у нього почалися нудота, багаторазове блювання, головний біль. Об'єктивно: загальний стан важкий. Шкіра кистей рук гіперемована. Температура тіла - $38,8^0C$. Ps - 110/хв., АТ - 135/90 мм рт. ст. Які засоби з аптечки індивідуальної найдоцільніше застосувати з лікувально-профілактичною метою на місці ураження?
A. Цистамін

79. В приймальне відділення міської лікарні доставлено 5 потерпілих дісля ДТП. Троє з п'яти - на ношах, двоє з цих трьох вкрай збуджені. Час - 20:30, на чергуванні о такій порі доби знаходяться 2 лікарі відділення реанімації, травматолог, 2 хірурги. Яка першочергова тактика лікаря приймального відділення?
A. Запросити на консультацію всіх спеціалістів, що чергують о цій порі доби в лікарні

80. У хворого з гострим інфарктом міокарда виник напад ядухи. При обстеженні: дифузний ціаноз, в легенях багато вологих різнокаліберних хрипів; Ps – 110/хв., АТ – 120/100 мм рт. ст. Яке ускладнення найбільш вірогідне?
A. Гострий набряк легень

81. У хворого з'явилися водянисті випорожнення у великій кількості без патологічних домішок, дворазове блювання, слабкість, спрага, судоми в м'язах ніг. $t^0$ - $36,1^0С$, голос хрипкий, очі запалі, кінцівки холодні, шкіра суха, живіт безболісний, Рs - 114/хв., АТ - 70/40 мм рт. ст., виділив 150 мл сечі. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Холера

82. Студент технікума, 15 років, доставлений ШМД в ургентний хірургічний стаціонар з клінікою «гострого живота». В свідомості, адекватний, критичний. За життєвими показниками необхідна термінова операція. Чия добровільна інформована згода необхідна для проведення операції згідно чинного законодавства України?
A. Достатньо згоди самого пацієнта, що досяг 15–річного віку

83. Бригада швидкої допомоги викликана до потерпілого 40 років, що отримав ножове поранення в спину на рівні лівої лопатки. При огляді: стан хворого важкий. Хворий свідомий, ейфоричний. АТ - 90/50 мм рт.ст. Пульс слабого наповнення, 120/хв. Дихання поверхневе. ЧДД - 34/хв. З рани сочиться кров. Яка тактика лікаря швидкої допомоги?
A. Термінове транспортування в хірургічне відділення

84. Хворий 72 років в післяопераційному періоді раптово знепритомнів. Діагностована клінічна смерть. Під час проведення непрямого масажу серця почувся характерний кістковий хрускіт. Якою буде подальша тактика лікаря?
A. Продовжувати непрямий масаж серця

85. При переливанні нативної плазми з замісною метою хвора поскаржилася на різку загальну слабкість, важкість дихання. При огляді виявлено: дихання утруднене, зі свистом, шкірні покриви ціанотичні, покриті холодним потом, тахікардія, пульс ниткоподібний, АТ - 80/60 мм рт ст. Який препарат буде мати першочергове значення в комплексі лікування?
A. Глюкокортикоїди

86. У хворого 42 років з виразковою хворобою шлунка вдома виникло блювання до 2-х літрів “кавовою гущею”, випорожнення – мелена, біля одного літра. При огляді хворого шкіра холодна, бліда, АТ - 80/40 мм рт.ст., ЧСС - 132/хв., ЧД - 24/хв., ЦВТ– 0 мм вд.ст. Яка найбільш вірогідна причина гіпотонії?
A. Гіповолемічний шок

87. Хворий 32 років надійшов до приймального відділення ургентної лікарні з діагнозом: відрив правої гомілки на рівні середньої третини, травматичний шок ІІІ ступеня. Об'єктивно: потерпілий загальмований, блідий, АТ - 60/20 мм рт. ст., Ps - 145/хв, дихання часте, поверхневе. Вище колінного суглоба накладено кровоспинний джгут (20 хв тому), кровотеча відсутня. Черговим лікарем налагоджена інтенсивна інфузійна терапія. Яка першочергова мета інфузійної терапії в цьому випадку?
A. Корекція об’єму циркулюючої крові

88. До стаціонару привезено потерпілого з численими переломами тазових кісток. Шкіра бліда, холодна, волога. Ps - 120/хв., ниткоподібний. Систолічний АТ - 60 мм рт.ст. До вени введений катетер. Який розчин вливати в першу чергу?
A. 0,9\% розчин натрію хлориду

89. Жінка 45 років отримала травму при ДТП. Стан потерпілої середньої важкості. Ps - 88/хв., АТ – 120/80 мм рт.ст. В ділянці лівої гомілки припухлість м’яких тканин, деформація в верхній та середній третині, рвано-забійна рана довжиною до 5 см в середній третині. В рану виступають кісткові відламки. Яку першу медичну допомогу необхідно надати в такому випадку?
A. Імобілізація, знеболення, асептична пов’язка

90. Жінка 29 років впала з висоти 2-х метрів. Скарги на біль в верхній половині живота і грудній клітці зліва. Була короткотривала втрата свідомості. Об'єктивно: шкірні покриви бліді, вкриті липким потом. Рs – 122/хв., слабкого наповнення. АТ - 90/60 мм рт.ст. Живіт не бере участі в акті дихання, при пальпації напружений, болючий на всьому протязі. Позитивні симптоми подразнення очеревини. В яке відділення слід госпіталізувати хвору?
A. Хірургічне

91. Чоловік, пірнаючи у річку, захлинувся водою. Його було вчасно витягнуто з води. Об'єктивно: загальний стан важкий, відмічається помірний ціаноз обличчя, пульс і дихання відсутні. Який комплекс заходів треба вжити терміново для врятування потерпілого?
A. Проведення першого етапу серцево-легеневої реанімації

92. Хворому 35 років видалили зуб під місцевою анестезією лідокаїном. Через 20 хвилин після введення препарата з'явилось утруднене ковтання, при розмові з'явився носовий відтінок. Через три години набряк нижньої губи, посилилась салівація, з'явилось утруднене дихання. Який найбільш вірогідний діагноз?
A. Набряк Квінке

93. За словами матері дитина двох років гралася на підлозі дрібними предметами, раптово посиніла, впала, перестала дихати. Потім роздихалася, зате з'явився періодичний кашель. При огляді стан дитини задовільний. Періодично нападоподібний судомний кашель. При аускультації за грудиною - симптом балотування. Яке інструментальне дослідження необхідно провести в першу чергу?
A. Верхня бронхоскопія

94. Хворий 37 років, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, під час їди ковтнув занадто великий шматок м’яса, після чого посинів, перестав дихати. Аускультативно дихання відсутнє. Який прийом найбільш доцільно застосувати?
A. Прийом Геймліфа

95. Хворий 68 років з вираженою серцево-судинною недостатністю, стенокардією і виразковою хворобою в анамнезі, доставлений після втрати свідомості, під час якої спостерігалась мимовільна дефекація чорним рідким калом. АТ - 80/40 мм.рт.ст., Ps – 110/хв., Hb – 80 г/л. Яка найбільш вірогідна причина виникнення даного стану?
A. Виразкова кровотеча

96. У хворого 49 років раптово з’явився кинджальний біль в епігастральній ділянці живота. В анамнезі виразкова хвороба дванадцятипалої кишки. Виявлені позитивні симптоми Щоткіна-Блюмберга, Спіжарного. Який діагноз набільш вірогідний?
A. Перфорація виразки дванадцятипалої кишки

97. У потерпілого під час землетрусу уламками зруйнованого будинку були стиснуті обидві нижні кінцівки. Вивільнити їх вдалося лише за 4 години. Який патологічний процес найбільш вірогідно може розвинутися в потерпілого?
A. Гостра ниркова недостатність

98. Після автокатастрофи у хворого діагностовано перелом кісток таза. Протягом 24 годин хворого турбує часте, болюче, маленькими порціями з домішками крові сечовипускання. Яке дослідження необхідно провести?
A. Цистографію

99. Хворий 60 років скаржиться на болі, набряк, ціаноз правої руки, починаючи з верхньої третини плеча. Праве плече на 8 см товще лівого. Напередодні вживав спиртні напої в великій кількості. Стан середньої важкоcті, права рука набрякла, шкірні покриви ціанотичні, пульс на променевій артерії ослаблений, рухи пальців обмежені. М'язова сила знижена. Температура тіла $37,8^0С$. Який найбільш вірогідний діагноз?
A. Тромбоз правої плечової вени

100. Хворий 63 років скаржиться на блювання кров’ю, загальну слабкість, потемніння в очах. Захворів 4 години тому. В анамнезі – перенесений вірусний гепатит. Об'єктивно: загальний стан середнього ступеню важкості, шкіра бліда, Ps – 100/хв., АТ – 100/60 мм рт.ст., живіт дещо збільшений в розмірах, на шкірі передньої черевної стінки венозна сітка, печінка виступає на 4 см з-під краю реберної дуги, притуплення перкуторного звуку в фланках. Який найбільш вірогідний діагноз?
A. Кровотеча з варикозно розширених вен стравоходу

101. Хвора 38 років скаржиться на біль у правому підребер'ї, нудоту, блювання. Об'єктивно: шкірні покриви чисті, Ps - 88/хв., АТ - 120/70 мм рт. ст. Живіт обмежено бере участь в акті дихання, болісний та напружений в правому підребер’ї. Симптом Ортнера (+). Симптом Блюмберга (+). Яке захворювання найбільш імовірне?
A. Гострий холецистит

102. Хвора 43 років скаржиться на болі в правій поперековій ділянці, ірадіюючі в низ живота. Хвора кидається в ліжку, стогне. Пульс ритмічний, 100/хв., АТ - 130/70 мм рт. ст. Напруження м'язів і болючість в правій здухвинній ділянці. Симптоми Лассега, Щоткіна, Ортнера негативні. Симптом Пастернацького позитивний справа. Який найбільш вірогідний діагноз?
A. Печінкова колька (хотя на самом деле имеется ввиду почечная (составители долбаебы))

103. У хворого скарги на підвищення температури до субфебрильних значень, пітливість, свербіння шкіри. В надключичних ділянках з обох боків збільшені до 2-3 см в діаметрі, щільні, гладенькоеластичні утворення. При пункції отримані клітини Березовського-Штенберга. Який найбільш вірогідний діагноз?
A. Лімфогранулематоз

104. У хворого підозрюється центральний рак легені. Який метод обстеження найбільш інформативний для верифікації та локалізації первинного вузла при даній патології?
A. Бронхоскопія з біопсією

105. Хвора 67 років скаржиться на болі в лівій молочній залозі. Об`єктивно: ліва молочна залоза збільшена в розмірі, нижньо-зовнішній квадрант гіперемований і набряклий. Пахвовий лімфовузол збільшений до 3 см у діаметрі, щільний, в ділянці набряку молочної залози розріз, що виконав хірург в зв'язку з підозрою на мастит. Виділень з рани немає. Який план обстеження потрібно призначити даній хворій?
A. Мамограма і біопсія інфільтрату молочної залози

106. У 40-річної хворої у верхньому зовнішньому квадранті грудної залози виявлено щільної консистенції утвір розміром 1х1,5 см, рухомий, не зрощений зі шкірою. Цитологічне дослідження пунктату не виявило ракових клітин. Яка подальша тактика лікування?
A. Секторальна резекція залози з експрес-біопсією

107. Хворий 60 років скаржиться на болі в епігастрії. В надключичній ділянці зліва щільний лімфовузол до 2 см в діаметрі. При гастроскопії по малій кривизні виразка з нерівними підритими краями і дном до 5 см в діаметрі. Який найбільш вірогідний діагноз?
A. Рак шлунка
108. Хворий 60 років скаржиться на гематурію, дизурію. При УЗД малого тазу по правій стінці сечового міхура неоднорідне утворення до 3 см в діаметрі. При екскреторній урографії функція правої нирки відсутня. Який найбільш вірогідний діагноз?
A. Рак сечового міхура з блоком правого сечоводу

109. До лікаря поліклініки звернувся хворий 58 років у зв`язку з однократною появою крові в сечі без будь-яких передвісників, спочатку у вигляді червоподібних згустків, потім тотальної гематурії під час двох сечовипускань. Який найбільш вірогідний діагноз?
A. Рак нирки

110. Жінка 64 років хворіє на тиреотоксикоз протягом 10 років, протягом 8 років приймає антитиреоїдні засоби. Протягом останніх 5-6 місяців відмічено появу захриплості голосу, дисфагії, задишки. Об'єктивно: частки щитовидної залози значно збільшилися в розмірах, консистенція щільна, поверхня горбиста. Збільшені шийні лімфатичні вузли зліва. Яка найбільш вірогідна патологія, що зумовлює таку картину?
A. Рак щитовидної залози

111. До хірурга районної поліклініки звернулася хвора зі скаргами на збільшення щитоповидної залози, періодичне серцебиття. Лікар виявив кілька вузлів у залозі еластичної консистенції, з гладенькою поверхнею, безболісних, які рухалися разом із залозою. В біоптаті одного з вузлів виявлено фолікулярний епітелій. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Багатовузловий зоб

112. У жінки 24 років на шкірі лівої молочної залози є родима пляма, яка за останні 3 місяці потемніла, почала збільшуватися, мокнути, вкриватися темними кірочками. При огляді в верхньо-зовнішньому квадранті темна пляма, підвищується над шкірою, виразкувата, безболісна. Виділення кров'янисте. В пахвинній ділянці збільшений до 1,5 см щільний лімфовузол, безболісний, рухомий. Який найбільш вірогідний діагноз?
A. Меланома

113. Хворий 73 років звернувся зі скаргами на наявність віскоподібного (напівпрозорого) утворення в області правої скроні до 1,5 см, з виразкою посередині. При пальпації – обмеження рухомості новоутворення. Який найбільш вірогідний діагноз?
A. Карцинома шкіри

114. Хвора 30 років скаржиться на болі в області лівого коліна, відмічає погіршення протягом останніх тижнів. При пальпації відмічає збільшення окружності нижньої третини стегна на 3 см, обмеження розгинання гомілки, на рентгенограмі визначається ділянка деструкції внутрішнього відростка стегнової кістки. Локальний біль в ділянці внутрішнього відростка лівого стегна. Яке дослідження необхідно провести для уточнення діагнозу?
A. Біопсію ділянки деструкції

115. Хвора 19 років скаржиться на болі в правому стегні, наростання протягом 2-3 місяців ущільнення тканин по задньо-зовнішній поверхні стегна. Температура циклічно зростає до 38-39 C. Гіперемія тканин стегна, ШЗЕ - 38 мм/год, лейкоцитоз. На рентгенограмі – потовщення діафізу стегнової кістки, „цибулинний” періостит, вогнище остеоартрозу і остеосклерозу. Який найбільш вірогідний діагноз?
A. Саркома Юнга

116. У чоловіка 28 років підшкірно визначається нерухоме утворення щільної консистенції, розміром з волоський горіх, за голівкою лівої малої гомілкової кістки. На рентгенограмі утворення починається „ніжкою” з метафізу лівої великогомілкової кістки довжиною 2,5 см і закінчується „шапочкою”. Утворення з чіткими контурами, не збільшується в динаміці спостереження. Який найбільш вірогідний діагноз?
A. Кістково-хрящовий екзостоз

117. На рентгенограмі лівого стегна дівчинки 10 років в зоні нижньої третини констатується веретеноподібне розширення кістки, кірковий шар її стоншений. Пухлина, що має плямистий малюнок, зруйнувавши епіфізарну пластинку, проросла хрящ і проникла в колінний суглоб. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Хондросаркома

118. Травмований мотоцикліст лежить на проїжджій частині дороги. Ліве стегно його деформоване в нижній третині, через зовнішню рану фонтанує кров. Який кровоспинний джгут і в якому місці необхідно застосувати?
A. Артеріальний джгут безпосередньо над раною стегна

119. Юнак отримав перелом обох кісток середньої частини передпліччя під час гри у футбол. В яких межах виконується правильна імобілізація кінцівки при наданні першої лікарської допомоги?
A. Від кінчиків пальців до верхньої третини плеча

120. До приймального відділення госпіталю МНС потрапили з зони катастрофи 20 осіб. Під час огляду потерпілого 30 років, якого вилучили з-під уламків споруди, відзначається: блідість шкірних покривів, свідомость збережена, деформація правої гомілки, числені забиття м'яких тканин нижніх кінцівок. До якої групи потерпілих треба віднести цього потерпілого при проведенні медичного сортування?
A. Потребує невідкладної медичної допомоги

121. Чоловік 30 років в результаті землетрусу перебував під завалом протягом 12 годин. Бригада рятувальників при вивільненні потерпілого виявила, що його права нижня кінцівка перетиснута балкою, ознаки життєздатності в ній відсутні. Який оптимальний варіант надання допомоги в даному випадку?
A. Ампутація кінцівки на місці

122. Потерпілі з діагнозами: перелом стегна (67 років), перелом обох кісток гомілки (34 роки), перелом ключиці (21 рік), перелом наколінника (65 років), синдром тривалого здавлення гомілки (43 років), потребували медичної допомоги. Організаційно, потерпілому з яким діагнозом необхідно надати допомогу в першу чергу?
A. Тривале здавлення гомілки (43 років)

123. В автопригоді травмовано п’ять пасажирів, котрі потребували негайної допомоги, це потерпілі із: переломом лівої ключиці (30 років), переломом правої стегнової кістки (34 роки), переломом лівого передпліччя із втраченою свідомістю (32 роки). Якому потерпілому необхідно надавати допомогу в першу чергу?
A. Потерпілому із втраченою свідомістю

124. До приймального відділення лікарні після вибуху невідомого вибухового пристрою доставлено постраждалого з обширною рваною раною в ділянці нижньої щелепи. Які заходи першої лікарської допомоги можуть бути відкладені?
A. Хірургічна обробка рани

125. Один з будівельників під час виконання робіт був притиснутий до стіни будинку бортом автомобіля. Скаржиться на біль в ділянці таза, неможливість підняти прямі нижні кінцівки, слабкість, запаморочення. Попередній діагноз – закритий перелом кісток таза. Як транспортувати хворого до спеціалізованого лікувального закладу?
A. В положенні на спині з зігнутими в колінних та кульшових суглобах нижніми кінцівками

126. Чоловік 26 років впав з висоти 2 м на праву ногу. При огляді на місці травми визначається, що права нижня кінцівка укорочена, різко деформована в ділянці середньої третини стегна. Під шкіру виступають фрагменти кістки. Хворий стогне, не дає провести детальний аналіз стану кінцівки лікарю швидкої допомоги. Який найбільш оптимальний метод транспортної імобілізації для потерпілого?
A. Шина Дитеріхса

127. На місці ДТП при огляді бригадою швидкої медичної допомоги потерпілий знаходиться в салоні автомобіля, в свідомості, на болі не скаржиться, не може поворушити ні руками, ні ногами, на лівій гомілці по передній поверхні помірно кровоточива рвана рана. З якої дії необхідно почати надання медичної допомоги?
A. Накладення шийного коміра

128. Потерпілий був збитий автомашиною. В верхній третині лівого стегна рана 4х10 см, з якої виступає уламок кістки, значна варусна деформація стегна. Який найбільш доцільний варіант імобілізації в даному випадку?
A. Три драбинчасті шини

129. Потерпілий був притиснутий відкритим заднім бортом вантажівки до стовпа, отримав травму таза. Блідий, тахікардія. При пальпації кісток таза - різка болючість. Який оптимальний варіант транспортування потерпілого?
A. На щиті, положення Волковича

130. Чоловіка 32 років виявили на горищі будинку після удару дошкою, що впала йому на спину. Після приведення потерпілого до свідомості працівниками швидкої допомоги на місці події констатовано перелом грудного відділу хребта без порушення функції спинного мозку. Як слід переносити потерпілого?
A. Двома санітарами, обличчям хворого вниз

131. Хворий 43-х років упав з другого поверху будинка. Скарги на сильний біль в нижній третині правої гомілки. При огляді виявлені набряк, гематома, деформація і різка болючість в нижній третині правої гомілки. Активні і пасивні рухи різко обмежені і болючі. Транспортна імобілізація повинна забезпечити нерухомість якої ділянки?
A. Гомілково-ступневого і колінного суглоба

132. В приймальне відділення лікарні доставлено хлопчика, якого півгодини тому вкусила гадюка. Потерпілий скаржиться на болі у правій гомілці, сонливість, млявість, У нижній третині гомілки є дві невеличкі ранки з вираженим набряком навколо і синцями біля ранок. Які маніпуляції НЕ МОЖНА виконувати при наданні невідкладної допомоги в даному випадку?
A. Накладати артеріальний джгут

133. У хворої 52 років через 6 місяців після лівобічної нефректомії з приводу гіпернефроми протягом місяця виникають напади сухого кашлю, задишка, загальна слабкість. Об’єктивно: ослаблення дихання і притуплення в нижніх відділах обох легень. Внаслідок чого найбільш імовірно розвинулася дана клінічна картина?
A. Метастази в легенях

134. Хворий 67 років скражиться на задишку, болі в грудях, підвищення температури, кашель з гнійним харкотинням. Аускультативно: в правій легені різко ослаблене дихання, в нижніх відділах майже не вислуховується. На рентгенограмах в прямій і бічній проекціях - зниження прозорості, зменшення об'єму нижньої і середньої часток правої легені, зміщення середостіння вправо. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Центральний рак правої легені

135. В районну поліклініку звернулася жінка 29 років зі скаргами на виразкування із сухими і мокнучими кірочками в навколососковій ділянці зліва, почервоніння і потовщення соска. У пахвовій ділянці визначається безболісний лімфатичний вузол до 1,5 см в діаметрі. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Рак лівої молочної залози

136. Хворий 58 років звернувся до терапевта зі скаргами на різке здуття живота, болі по всьому животу, постійні закрепи. Стан хворого погіршився за останні два місяці. Хворий регулярно приймає проносне, ставить клізми. Зник апетит. При ректороманоскопії ректоскоп уведений на 15 см і упирається в циркулярне звуження, проведена біопсія. Який найбільш вірогідний попередній діагноз?
A. Рак ректосигмоїдного відділу прямої кишки

137. Чоловік 68 років, який страждає на хронічний гастрит протягом 10 років, звернувся зі скаргами на слабкість, схуднення, втрату апетиту, болі, які віддають в спину. Під час пальпації органів черевної порожнини відзначається болісність в епігастрії. На рентгенограмі шлунка виявлена ніша 4 см в діаметрі з піднятими краями. Під час ФГС виявлена виразка з горбистими краями. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Рак шлунка

138. У хворої 67 років при ультразвуковому дослідженні виявлено пухлину печінки. Попередній діагноз: рак печінки. Яким способом можна отримати морфологічну верифікацію діагноза?
A. Пункційна біопсія пухлини печінки під контролем УЗД

139. У хворої 72 років на фоні вираженого виснаження поступово з'явилася жовтяниця. Больовий синдром відсутній. Об'єктивно: жовчний міхур збільшений у розмірах, неболісний. Яка патологія найбільш імовірно зумовила таку картину?
A. Рак голівки підшлункової залози

140. Жінка 53 років, робітниця анілінофарбової промисловості, звернулася зі скаргами на часті позиви на сечовипускання, кров у сечі. Об'єктивно: органи черевної порожнини не змінені. УЗД: нирки звичайної форми і структури. Під час цистоскопії на задній стінці сечового міхура, між устями сечоводів, виявлені поліпоподібні розростання на широкій основі з виразкуванням. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Рак сечового міхура

141. Хворий 30 років отримав термічні опіки. При обстеженні лікарем приймального відділення встановлено наявність поверхневих опіків голови, шиї, глибокий опік всієї лівої руки. Прояви якого ступеня важкості опікового шоку слід очікувати?
A. Среднього ступеня

142. У дитини зупинка серця. Після інтубації та послідуючої ШВЛ вона порожевішала. ЧСС відновилася до 40/хв., АТ - 50 мм рт.ст. Яке найбільш оптимальне лікування?
A. Призначення атропіну

143. У дитини, що потрапила в автомобільну аварію, є ознаки порушеної перфузії: систолічний тиск - 60 мм рт.ст. Яке найбільш оптимальне лікування?
A. Інфузія сольових розчинів

144. Хлопчик 12 років з виразковою хворобою шлунка і шлунковою кровотечею отримав гемотрансфузію одногрупної еритроцитарної маси в об'ємі 300 мл. Ускладнень не спостерігалось. Яке лабораторне обстеження обов'язкове в даному випадку після гемотрансфузії?
A. Аналізи крові та сечі клінічні

145. У здорового молодого подружжя народилася дитина з проявами гемолізу. Білірубін пуповинної крові 71 мкмоль/л. Діагностовано несумісність матері й дитини за антигенами Rh (D). Погодинний приріст білірубіну становить більше 5,1 мкмоль/л. Яким буде лікування при прогресуванні гемолізу?
A. Замінне переливання крові

146. Хлопчик народився в стані важкої асфіксії. Ps - 80/хв, дихання аритмічне, поодинокі дихальні рухи, дифузний ціаноз шкіри, знижений тонус м'язів. Лікар вирішив приступити до реанімаційних заходів. Яке положення повинна займати голова новонародженого при наданні первинної реанімаційної допомоги?
A. Голова злегка закинута назад

147. Дівчинка від других передчасних пологів, з гестаційним віком 33-34 тижні, масою 2000 г, народилася без самостійного дихання, з ЧСС - 60/хв., вираженим генералізованим ціанозом. На подразники не реагує. Реакція зіниць на світло слабо виражена. Яка першочергова тактика лікаря?
A. Розпочати реанімаційні заходи

148. У дитини 10 місяців у зв’язку з тяжким перебігом деструктивної пневмонії та раптовим розвитком пневмотораксу виникла зупинка серця та дихання. Проведено штучне дихання, непрямий масаж серця. Контролювався артеріальний тиск. На якому мінімальному рівні необхідно підтримувати артеріальний тиск для забезпечення функції життєво важливих органів?
A. 60 мм рт. ст.

149. У новонародженого на 2-гу добу життя виникла шлункова кровотеча, діагностовано геморагічну хворобу. Який найбільш ефективний препарат для внутрішньовенного введення?
A. Свіжозаморожена плазма

150. Під час проведення заходів з реанімації дитини грудного віку виникла необхідність застосування непрямого масажу серця. З якою частотою слід виконувати компресії в даному випадку?
A. 100-120 за хвилину

151. Бригада невідкладної медичної допомоги через кілька хвилин після виклику прибула на місце ДТП. На узбіччі виявлена дитина 14 років з політравмою, відсутнє самостійне дихання, зареєстрована зупинка серцевої діяльності. Яким буде правильне співвідношення між числом здавлювань грудної клітки і числом вдихувань повітря під час проведення серцево-легеневої реанімації двома реаніматорами?
A. 5:1
152. У хлопчика 7 років, що напередодні їв гриби, спостерігається анурія вже другу добу. Аналіз крові: сечовина - 26 мМоль/л, креатинін - 1,2 мМоль/л, К – 7,8 мМоль/л, рН - 7,1, ВЕ - 11, Na -110 мМоль/л. Який найбільш вірогідний діагноз?
A. Гостра ниркова недостатність

153. Дитина страждає на інсулінозалежний цукровий діабет в важкій формі. Через 30 хвилин після початку гри в теніс хлопчик втратив свідомість. Об'єктивно: шкіра волога, тонус м'язів кінцівок підвищений. Ps - 80/хв., ритмічний. АТ - 110/70 мм рт.ст. Дихання - 28/хв., ритмічне. Менінгеальні симптоми відсутні. Який попередній діагноз?
A. Гіпоглікемічна кома

154. Хлопчика, що хворіє на цукровий діабет протягом 10 років, доставлено в клініку в зв'язку з швидким погіршенням стану: загальна слабкість, поліурія, полідипсія, нудота, блювання, загальмованість, сонливість. Відмічається дихання Куссмауля, запах ацетона в видихнутому повітрі. В сечі відмічається значна кількість цукру та ацетонових тіл. Яке ускладнення цукрового діабету найбільш вірогідне у даного хворого?
A. Кетоацидотична кома

155. До лікарні надійшла дитина 3,5 років у термінальному стані: непритомна, шкіра блідо-ціанотична, м’язова гіпотонія. Не дихає. Тони серця ледве прослуховуються, тахікардія. Що є невідкладною і першочерговою дією?
A. Відновлення прохідності дихальних шляхів

156. У дитини 4 років, що страждає на гемофілію, після травми розвинулась сильна кровотеча, що не купірується. При огляді дитина загальмована. Шкірні покриви різко бліді. Кінцівки холодні на дотик. Акроціаноз. Ps слабкий - 164/хв., АТ - 60/30 мм рт. ст. Олігурія. При лабораторному дослідженні Ht – 0,54. Який невідкладний стан найбільш вірогідно розвинувся у дитини?
A. Геморагічний шок

157. До приймального відділення привезли хлопчика 6 років, який був вкушений гадюкою. На руці хлопчика біля великого пальця 2 позначки від зубів змії. Шкіра звичайного кольору. ЧД - 20/хв., АТ - 105/70 мм рт. ст., Ps - 100/хв. Який першочерговий захід буде доцільним відносно ураженої кінцівки на фоні інфузійної терапії?
A. Імобілізувати кінцівку

158. Недоношеному новонародженому хлопчику призначений дигоксин у зв’язку з природженою вадою серця в дозі 0,08 мг/кг. На 5 добу життя виникли млявість, судоми, апное, брадикардія, на ЕКГ – АV–блокада ІІ ступеня. Яка найбільш імовірна патологія зумовлює таку картину?
A. Інтоксикація серцевими глікозидами

159. У дитини 12 років гостре психомоторне порушення, галюцинації, марення, сильна рухова активність. Очі блискучі, зіниці розширені, фотореакція зіниць відсутня, диплопія, параліч акомодації. Шкіра червона, суха. Слизові оболонки сухі, ковтання утруднене, афонія. ЧСС - 160/хв. З'ясовано, що хворий вживав ягоди, схожі на дику вишню. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Отруєння беладонною

160. З поля, обробленого отрутохімікатами, доставлено дитину 4 років. Свідомість сплутана, відмічається гіперсалівація та бронхорея, зіниці вузькі. Який препарат необхідно використати як антидот в даному випадку?
A. Атропін

161. У дитини 5 років після внутрішньом’язового введення розчину пеніциліну з’явилися слабкість, відчуття страху, затьмарення свідомості, блідість шкіри з уртикарною висипкою на сідниці. Об'єктивно: ЧСС 110/хв, АТ 70/55 мм рт. ст. Який стан виник у дитини?
A. Анафілактичний шок

162. Хворий 12 років разом з батьками їв смажені гриби, після чого на 2–й день відчув нудоту, болі в животі, тричі спостерігалися спершу кашкоподібні, а потім водянисті випорожнення. Об'єктивно: стан важкий, шкірні покриви іктеричні, тургор знижений, Ps – 98/хв., ритмічний, АТ – 80/40 мм рт. ст. , ЧД - 20/хв., температура тіла – $36,2^0С$. Яка найбільш доцільна тактика ведення цього хворого?
A. Траспортувати у відділення інтенсивної терапії

163. У дитини 10 років отруєння хімічними реагентами. На 2 добу з’явились ознаки гострої ниркової недостатності. Добовий діурез – 52 мл. Сечовина крові – 27 ммоль/л, креатинін – 324 мкмоль/л, рН крові – 7,0, калій – 7,4 ммоль/л, натрій –107 ммоль/л. Що найбільш доцільно призначити у лікуванні?
A. Гемодіаліз

164. При огляді вдома хворої дитини 2-х років лікар загального профілю встановив попередній діагноз: гостра надниркова недостатність внаслідок менінгококцемії. Який захід необхідно провести у першу чергу?
A. Розпочати інтенсивну терапію в найближчому медичному закладі

165.Дівчинка 14 років доставлена в лікарню без свідомості. Хворіє на цукровий діабет. Отимує вранці 52 ОД інсуліну короткої дії та 32 ОД – пролонгованої. В 13.00 раптово втратила свідомість. Шкіра волога. Судоми м'язів рук і ніг. Зіниці нормальної величини. Ps - 86/хв., ритмічний. АТ - 100/60 мм рт. ст. З якого препарата доцільно розпочати лікування хворої?
A. 40% розчин глюкози

166. У дитини віком 4 міс., після першої прогулянки ранньою весною протягом 2 годин раптово з’явилися судоми (карпопедальний спазм, ларингоспазм): звертає на себе увагу блідість шкіри, ціаноз губів, голова закинута назад, напруження всього тіла, поверхневе дихання. Корчі продовжувалися до 15 хвилин. Який найбільш імовірний попередній діагноз?
A. Спазмофілія

167. Дитина 7 років страждає на відсутність апетиту, сухість в роті, закрепи, порушення сну, ознобоподібне тремтіння, тахікардію, скаржиться на неприємні відчуття в області голови: “наче щось переливається, роздувається”. Похмура, тривожна, мова тиха і повільна, рухи уповільнені. Зі слів матері, дитина постійно плаче, каже про себе, що вона погана, вечорами відмічаються поліморфні страхи. У сомато-неврологічному статусі – без особливостей. Яка найдоцільніша тактика лікаря загальної практики?
A. Направлення на консультацію до психіатра

168. Дитина 7 місяців захворіла гостро з підвищення температури тіла до $38,6^0С$, з'явились блювання, рідкі випорожнення, неспокій. При огляді на другу добу: стан тяжкий, дитина млява, тургор тканин знижений, шкіра та слизові оболонки ротової порожнини сухі, тахікардія, знижений діурез, гостра втрата маси тіла, повторне блювання. Випорожнення водянисті, щогодини. Який стартовий метод лікування хворого?
A. Регідратаційна терапія

169. Дитина 3 років госпіталізована. За словами матері у дитини: блювання, пронос, підвищення потовиділення, почервоніння шкіри, біль у животі, потьмарення свідомості. Дані скарги з’явилися після того, як дитина випила сироп, що містив парацетамол. Який препарат слід застосувати як антидот у даному випадку?
A. Ацетилцистеїн

170. До лікарні надійшла дитина 10 місяців з діагнозом гостра кишкова інфекція, токсикоз з ексикозом ІІ ступеня. Яка терапія повинна бути домінуючою?
A. Інфузійна терапія

171. У дитини 6-ти місяців на фоні профузної діареї з'явилися: хрипкість голосу, сухість слизових оболонок та язика, мармуровість, похолодіння кінцівок, зниження діурезу, загострення рис обличчя, лихоманка, артеріальна гіпотензія. З якого розчину треба розпочинати інфузійну терапію в даному випадку?
A. Фізіологічний розчин або розчин Рінгер-Локка

172. Хворий 8 років госпіталізований зі скаргами на блідість, знижений апетит, підвищення температури, млявість, сонливість. Об’єктивно: лімфаденопатія, збільшення печінки, селезінки, геморагічні симптоми на кінцівках. Нb – 60 г/л, ер. – $2,8*10^{12}/л$, лейкопенія, тромбоцитопенія, 60% бластних клітин. Який найбільш вірогідний діагноз?
A. Гострий лейкоз

173. У хлопчика 14 років при пальпації щитовидної залози виявлено щільний, помірно болючий вузол розміром 1,5 см в діаметрі. При УЗД щитовидної залози вузол зниженої ехогенності, має нечіткі контури. Підозра на рак щитовидної залози. Який діагностичний метод є найбільш інформативним?
A. Тонкоголкова пункційна біопсія

174. У дитини 5 років колота рана підошви. Відомостей про щеплення АКДП-вакциною немає. Яких заходів слід вжити після хірургічної обробки рани?
A. Введення протиправцевого імуноглобуліну людини та правцевого анатоксину

175. Під спостереження дільничого педіатра потрапила дитина 5 років, яка перенесла дифтерію, в зв'язку з чим отримала дифтерійну сироватку. Яка тактика щодо вакцинації проти дифтерії у цієї дитини?
A. Вакцинація через 6 місяців після захворювання

176. У пацієнтки з викиднем і важкою анемією розпочато переливання еритроцитарної маси . Через деякий час хвора скаржитьcя на головний біль, біль у попереку, озноб. Трансфузію припинили. Хвора адинамічна, бліда, задишка, акроціаноз, холодний піт. Ps - 90/хв., АТ - 75/45 мм. рт. ст., сеча темна. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Гемотрансфузійний шок

177. Породіллі з профузною кровотечею і важкою крововтратою мають застосувати наркоз. Використання якого препарату для наркозу найбільш доцільне і безпечне для профілактики зупинки кровообігу?
A. Кетаміну

178. У 38 тижнів вагітності внаслідок аспірації у жінки виникла зупинка серця. Як підвищити ефективність непрямого масажу серця в даному випадку?
A. Змістити матку наліво

180. Вагітна 38 років в терміні гестації 34 тижні доставлена у реанімаційне відділення з відсутністю свідомості. Годину тому у жінки відбувся напад еклампсії. Об’єктивно: АТ - 200/110 мм.рт.ст., набряки ІІІ ступеня. Пологова діяльність відсутня. Серцебиття плоду приглушене, 120/хв. Піхвинно: шийка матки збережена. Яка найбільш доцільна подальша тактика?
A. Проведення кесаревого розтину

181. У вагітної в 24 тижні вагітності з’явились болі в попереку, підвищення температури до $38,0^0С$, слабкість, зниження апетиту. Позитивний симптом Пастернацького з обох боків. В аналізі крові лейкоцитоз зі зсувом вліво, підвищена ШЗЕ. В аналізі сечі лейкоцитурія, бактеріурія. Який найбільш вірогідний діагноз?
A. Гострий пієлонефрит вагітних

182. У вагітної з терміном вагітності 32 тижні з’явилися сильний головний біль, порушення зору, біль в епігастрії. Анамнез не обтяжений. Протягом 2 тижнів турбують набряки, підвищення АТ до 160/100 мм рт.ст. Лікувалась амбулаторно, без покращення. При огляді жінки з’явилось посмикування м’язів обличчя, загальні судоми, втрата свідомості. В яке відділення слід госпіталізувати жінку?
A. Пологове

183. Першороділля на 40-му тижні вагітності скаржиться на переймоподібні нерегулярні болі протягом другої доби, вночі не спала. Об'єктивно: голівка плода над площиною входу в малий таз, плідний міхур цілий, під час внутрішнього акушерського дослідження шийка матка довжиною більше 2 см, зовнішнє вічко закрите. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Патологічний прелімінарний період

184. Породілля в ранньому післяпологовому періоді втратила 450 мл крові (важить 70 кг). Об’єктивно: загальний стан задовільний, шкірні покриви рожеві, Рs - 80/хв., ритмічний, АТ - 110/70 мм рт.ст. Яка найбільш доцільна лікарська тактика?
A. Введення кристалоїдів

185. У жінки 24 років з’явився різкий біль внизу живота в середині менструального циклу, мажучі кров'янисті виділення зі статевих шляхів. Статевим життям не живе протягом 6 місяців. Шкіра і слизові оболонки бліді. Ps - 90/хв, АТ - 90/60 мм рт.ст. Живіт м’який, болісний під час пальпації. Яка найбільш імовірна патологія у хворої?
A. Апоплексія яєчника

186. Жінка на 35-му тижні вагітності скаржиться на кров’янисті виділення з вагіни. Передлежача частина - високо. Через цервікальний канал проходить 1 палець. Вище внутрішнього вічка скрізь губчаста тканина. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Центральне передлежання плаценти

187. Жінка 62 років скаржиться на тягнучий біль внизу живота і в попереку, слабкість, поганий апетит, випорожнення раз на 3-4 дні. Загальний стан задовільний. Спостерігається збільшення живота, пуп згладжений. Симптомів подразнення очеревини немає. Шийка матки циліндричної форми, без особливостей. Під час піхвовового дослідження тіло матки і придатки окремо не пальпуються, уявляються єдиним конгломератом. Виділення слизуватого характеру. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Рак яєчників

188. Хвора 27 років хворіє 2 тижні. Звернулася до поліклініки зі скаргами на слабкість, біль у суглобах, зниження апетиту, нудоту. Згодом потемніла сеча, з'явилась жовтяничність шкіри. 4 місяці тому перенесла тонзилектомію. Об’єктивно: хвора млява, виражена жовтяниця, Ps - 62/хв. Гепатоспленомегалія. Куди слід направити хвору на лікування?
A. В інфекційне відділення

189. Хвора 26 років госпіталізована зі скаргами на пронос, блювання, судоми. Захворіла гостро під час перебування у відпустці на морі. Стан важкий. Ознаки зневоднення. Температура тіла - $35,2^0C$, Рs - 120/хв., ЧД - 24/хв., шкіра суха, тургор шкіри різко знижений. Тони серця глухі, аритмічні. Живіт м' який, бурчання біля пупа. Випорожнення часті (до 30 разів на добу), водянисті з білими пластівцями та запахом сирої риби. Діурез знижений. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Холера

190. Працівник м’ясокомбінату госпіталізований зі скаргами на появу виразки на руці, яка змінила колір на чорний, з'явились пухирці навколо виразки. Об’єктивно: на лівій руці виразка чорного кольору зі струпом у центрі, не болюча, під виразкою щільний набряк, навколо виразки вторинні елементи. Який діагноз найбільш імовірний?
A. Сибірка

191. Хворий 40 років, працює на фермі, був госпіталізований в інфекційну лікарню зі скаргами на підвищення температури до $38-39^0С$, головний біль, слабкість. Хворіє третій день. При обстеженні: на правому передпліччі – карбункул, навколо якого поширений набряк м’яких тканин, безболісний. Шкіра у зоні набряку бліда. Регіонарні лімфовузли збільшені, помірно болісні при пальпації. Ps – 110/хв., АТ – 100/60 мм рт. ст. Який найбільш вірогідний діагноз?
A. Сибірка

192. Хвора 21 року, медсестра, працює в центрі анонімного лікування хворих на СНІД та венеричні захворювання. Протягом двох тижнів відмічає підвищену пітливість, загальну слабкість, запаморочення, рідкі випорожнення. Об’єктивно: лівостороння вогнищева пневмонія, що не піддається лікуванню антибактеріальними препаратами. У крові: зниження Т-хелперів, виявлено антитіла до ВІЛ-інфекції. Який препарат буде найбільш ефективним в даному випадку?
A. Азидотимідин

193. Хворий 34 років скаржиться на водянисті проноси до 10–13 разів на добу, багаторазове блювання, сухість в роті, загальну слабкість. Захворів гостро. Шкіра суха, акроціаноз, тургор шкіри знижений, Ps - 90/хв., АТ - 100/70 мм рт.ст., живіт м'який, чутливий на всьому протязі. Ер. - $4,54*10^{12}/л$, Нb – 152 г/л, л.– $10,7*10^9 /л$, ШЗЕ – 18 мм/г, Ht – 64\%; глюкоза - 4,1г/л, К - 2,8 ммоль/л, Сl - 80 ммоль/л, амілаза - 34 г/г*л. Яка найдоцільніша першочергова тактика лікаря?
A. Регідратаційна терапія

194. У дівчинки 14 років, що госпіталізована в інфекційне відділення, в результаті обстеження запідозрено бубонну форму чуми. Який з методів діагностики чуми буде найінформативнішим?
A. Біологічний

195. Хлопчик 14 років доставлений в інфекційне відділення зі скаргами на різкий біль голови, гіпертермію до $40^0С$, набряк і болючість в пахвинних ділянках. Три дні тому повернувся з Росії, де разом з батьком перебував на полюванні і їв м’ясо зайця. Об’єктивно: обличчя гіперемоване, риси загострені; пахвинні лімфовузли збільшені, шкіра над ними гіперемована, лиснить, рухи різко болючі. На яке захворювання слід ретельно обстежити дитину?
A. Чума

196. Яким буде оптимальний варіант профілактичних заходів по відношенню до хлопчика 9 років, батько якого госпіталізований з підозрою на холеру?
A. Ізоляція в умовах лікарні

197. При оглядi хворого виявлено: стан важкий, кiнцiвки холоднi, акроцiаноз, шкiра та слизовi оболонки сухi, темнi кола навколо очей, АТ - 70/50 мм рт. ст., дiурез - 100 мл. Захворювання почалось 10 годин тому з багаторазового водянистого випорожнення без домiшок, повторного блювання. Який препарат слiд призначити з етiотропною метою?
A. Тетрациклiн

198. 10 годин тому у хворого з’явився біль в пахвовій западині, підвищилась температура до $39^0С$. Об’єктивно: язик сухуватий, пульс частий, хитка хода. В пахвовій западині виявляється болісний, погано контурований лімфовузол, шкіра над ним гіперемована, блищить. Які лабораторні методи необхідно використати для постановки діагнозу?
A. Бактеріологічні та серологічні

199. Дитина 12 років звернулася з приводу появи на шкірі руки виразки, вкритої струпом. Хворіє протягом тижня. Захворювання розпочиналося з появи пухиря з геморагічним вмістом. Стан дитини порушений мало, активний. Болючість навколо виразки відсутня. Виходячи з якого найбільш епідеміологічно небезпечного захворювання буде надаватися допомога?
Сибірка
200. Сім’я тиждень тому повернулася з подорожі по Африці. Через декілька днів у дитини 10 років підвищилася температура тіла до $40,^0С$, на наступний день блювання, пронос з домішками слизу, крові. Стан поступово погіршується. На 4-й день на шкірі кінцівок, тулуба з’явилися поодинокі геморагії, крововилив на м’якому піднебінні. Виходячи з якого ймовірного захворювання необхідно вирішувати тактику ведення хворого?
A. Висококонтагіозні геморагічні гарячки

Комментариев нет :

Отправить комментарий